Acest site folosește cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Mai multe informatii aici
OK

La dentist în timpul sarcinii?

dentist in timpul sarcinii

 

Este important ca femeile însărcinate să aibă grijă de sănătatea orală pe tot parcursul sarcinii. Acest lucru se datorează faptului că este mai probabil să fie afectate de unele probleme dentare din cauza modificărilor hormonale din timpul sarcinii.

Dar totuși unele proceduri dentare nu sunt recomandate în timp ce femeile sunt însărcinate.

 

Se consideră că modificările hormonale care apar în timpul sarcinii, în special creșterea nivelului  progesteronului, sunt responsabile de o susceptibilitate crescută la afecțiuni dentare, cum ar fi boala parodontală. Acestea implică inflamația și sângerarea gingiilor și, în cazuri severe, infectarea țesuturilor conjunctive din jurul dinților.

 

Proceduri stomatologice profilactice

Multe femei se întreabă dacă pot merge la dentist în timpul sarcinii.

De fapt, nu doar că pot, dar le este și indicat. Igienizările dentare profesionale preventive sunt sigure și recomandate în timpul sarcinii, deoarece pot ajuta la prevenirea gingivitei și a complicațiilor acesteia. În plus, tratarea cariilor și plasarea coroanele dentare sunt recomandate pentru a reduce riscul de infecție.

 

Când este posibil, se consideră cel mai sigur să se amâne orice manoperă dentară non-urgentă, până după nașterea copilului, pentru a preveni posibilitatea unor complicații. Aceasta include tratamente elective, cum ar fi albirea dinților și alte proceduri cosmetice. Cu toate acestea, pot fi necesare uneori proceduri dentare complexe, cum ar fi tratamentul endodontic sau extracția dinților.

 

Dacă este absolut necesar tratamentul stomatologic complex în timpul sarcinii, al doilea trimestru este de obicei cel mai bun moment pentru a programa acest tratament. Odată ce uterul se mărește într-o măsură mult mai semnificativă în al treilea trimestru, poate fi mai dificil pentru femeie să se întindă pe spate pentru perioadele de timp necesare procedurilor dentare de lungă durată.

 

Medicația utilizată în tratamentele stomatologice

Utilizarea majorității anestezicelor locale este considerată sigură în timpul sarcinii. Conform ultimelor cercetări, anestezicele locale, cum ar fi lidocaina, pot fi utilizate în timpul sarcinii.

 

Cel mai frecvent anestezic utilizat în stomatologia modernă este lidocaina. Deși trece prin placentă, nu este toxic pentru copilul în curs de dezvoltare. În practică, se folosește doza minimă eficientă, dar nu se compromite asigurarea unui confort complet pentru pacientă. Durerea, în sine, poate induce un răspuns fiziologic care este cel mai bine evitat oricând, mai ales în timpul sarcinii.

 

În plus, antibioticele precum amoxicilina sunt prescrise în mod obișnuit după proceduri dentare, pentru a preveni sau trata infecțiile din zonă, fiind considerate a face parte din categoria de siguranță B în timpul sarcinii și pot fi prescrise în cazurile adecvate.

dentist in timpul sarcinii

 

Radiografii dentare în timpul sarcinii?

Când este posibil, cel mai bine ar fi să se evite radiografiile dentare în timpul sarcinii, pentru a minimiza expunerea fetală la radiații. Din acest motiv, radiografiile sunt recomandate înainte ca femeia să încerce să conceapă și apoi, abia după nașterea copilului.

 

Cu toate acestea, radiografiile dentare diagnostice pot fi ocazional necesare femeilor însărcinate, în special pentru procedurile stomatologice de urgență. Cercetările susțin că doza de radiație utilizată în razele X de diagnostic, cu utilizarea protecției adecvate, nu este suficient de mare pentru a provoca efecte adverse asupra fătului. Cu toate acestea, de obicei se preferă evitarea razelor X inutile, pentru a minimiza orice riscuri potențiale.

 

  • La dentist în timpul sarcinii? Da, pentru că netratarea afecțiunilor duce la infecții dentare, dureri și disconfort pentru pacienta gravidă.

 

Recomandări de îngrijire dentară pentru femeile gravide

Femeile care sunt însărcinate trebuie sfătuite să aibă o foarte bună conduită de igienă orală și profilaxie orală pentru a preveni afecțiunile dentare obișnuite în timpul sarcinii, cum ar fi gingivita.

Igiena orală eficientă presupune spălarea pe dinți de două ori pe zi, utilizarea zilnică a aței dentare și folosirea apei de gură antibacteriene.

 

Aceste proceduri ajută la îndepărtarea plăcii dentare și la curățarea gingiilor, în mod regulat, astfel încât să se minimizeze riscul apariției unei infecții dentare.

 

În plus, consulturile stomatologice periodice pe tot parcursul sarcinii sunt importante pentru a monitoriza sănătatea dinților și a gingiilor. Dacă observi orice sângerare a gingiilor, ar trebui să te adresezi unui medic stomatologic și cu ajutorul său vei remedia orice problemă de sănătate orală incipientă.

 

Clinica Neomedica îți este alături, pentru întreaga familie, cu tratamente moderne și tehnologii avansate, pentru sănătate orală perfectă și un zâmbet frumos!

Lasă-ne un comentariu

Nu exista comentarii.