Acest site folosește cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Mai multe informatii aici
OK

Parodontologie

Ce este parodontologia?

 

Parodontologia studiază sistemul de țesuturi ce susțin dinții și le mențin poziția în maxilar și mandibulă.

 

Acest sistem se numește parodonțiu și este format din țesuturi moi și dure:

 • gingie;
 • ligament parodontal;
 • cement radicular;
 • os alveolar.

 

Dinții se află în interiorul osului alveolar și sunt susținuți de ligamentul parodontal care se unește cu cementul ce acoperă rădăcina dintelui.

Aceste țesuturi vii se pot adapta diferitelor modificări ale gurii, permițând menținerea unei poziții stabile a dinților.

 

Funcția principală a parodonțiului este de a menține dinții în poziția lor în interiorul osului, dar acționează și ca tampon în timpul masticației, prevenind deteriorarea dinților atunci când primesc forțe excesive.

 

Țesuturile și dinții acționează și lucrează împreună pentru a se proteja și pentru a promova funcționarea corectă.

 

Parodontologii sunt acei medici stomatologi specializați în prevenirea și tratamentul bolilor care afectează parodonțiul.

 

Toți stomatologii beneficiază de formare în parodontologie, dar un parodontolog primește instruire suplimentară specifică acestui domeniu.

Ce este boala parodontală?

Boala parodontală (parodontoza) este o boală multifactorială, care implică o interacțiune complexă între gazdă, mediu și microbi.

 

Bolile parodontale sunt foarte frecvente în rândul populației și sunt o consecință a inflamației țesuturilor parodontale.

 

Gingivita este răspunsul inflamator al gingiilor, datorat acumulării de bacterii între dinți și țesuturile moi ale cavității orale (gingii). Gingivita apare, cel puțin o dată în viață, la toți indivizii. Acest răspuns este un mecanism de apărare pe care corpul uman îl utilizează ca să lupte împotriva bacteriilor patogene, dar poate provoca leziuni ale țesuturilor dacă nu este tratat corect.

 

Inflamația se poate extinde și poate distruge ligamentul parodontal și osul alveolar, provocând boala parodontală. Acest fapt determină slăbirea suportului dinților și chiar pierderea dinților atunci când boala este în stadii mai avansate.

parodontologie laser bistrita, tratament parodontoza bistrita, parodontologie neomedica, neomedica

Care sunt cauzele bolii parodontale?

 

Dezvoltarea bolii parodontale este intim asociată cu bacteriile care locuiesc în biofilmul subgingival.

Totuși există unii pacienți care, în ciuda prezenței unor depozite considerabile de placă bacteriană, nu dezvoltă parodontoză. În schimb, există persoane care dezvoltă forme avansate și distructive de boală parodontală, dar par să aibă depozite minime de placă. Se pare că, deși placa este necesară pentru ca parodontoza să se dezvolte, ea singură este insuficientă pentru dezvoltarea bolii parodontale.

 

În prezent, este bine cunoscut faptul că, în plus față de placa bacteriană, alți factori de risc, cum ar fi agenții patogeni, influențele de mediu, genetica, răspunsul imun al gazdei, metabolismul țesutului conjunctiv și metabolismul osos - sunt esențiale pentru manifestarea clinică a parodontozei.

 

Înțelegerea acestei caracteristici multifactoriale a condus la dezvoltarea unui proces de management mai informat. Astfel de procese dictează faptul că, pe lângă recunoașterea rolului fundamental al igienei orale, trebuie controlați și alți factori de risc care contribuie la parodontoză, pentru ca tratamentul să aibă succes.

parodontologie bistrita, tratament parodontoza bistrita, tratament parodontoza neomedica, neomedica

Terapia parodontală

Terapia parodontală poate schimba prognosticul dinților afectați parodontal, iar rata pierderii dinților poate fi redusă la minimum.

 

Succesul în parodontologie este un concept evolutiv.

 

De-a lungul deceniilor, îngrijirea sănătății orale a înregistrat multe progrese care au afectat semnificativ practicarea parodontologiei. Unul dintre principalele puncte forte ale parodontologiei este acela că nu este un câmp static; mai degrabă, continuă să evolueze și să se  autoregleze, pe baza cercetărilor contemporane care acoperă o gamă largă de eforturi științifice.

 

Chiar și cu progresele interesante observate în tratamentul parodontal de astăzi, la orizont se profilează terapii și mai promițătoare.

 

Datorită progresului recent al modalităților și tehnologiilor de tratament, dinții considerați în trecut irecuperabili din cauze parodontale pot fi acum tratați și menținuți sănătoși pentru o perioadă lungă de timp.

 

Cu sfaturi și tratamente adecvate de la profesioniști, este de obicei posibilă oprirea completă a progresiei bolii parodontale. Cheia este de a elimina placa bacteriană care accelerează procesul patologic și de a stabili obiceiuri excelente de igienă orală.

parodontologie bistrita, tratament parodontoza bistrita, tratament parodontoza neomedica, neomedica

Primul pas al unui tratament parodontal constă în conștientizarea pacientului cu privire la starea sa și oferirea de instrucțiuni de igienă orală.

 

În această primă fază este foarte important să ne asigurăm că pacientul respectă în mod adecvat igiena. Pe de altă parte, parodontologul va efectua proceduri igienice pentru a elimina placa bacteriană și tartrul din zonele care nu sunt accesibile pacientului. Uneori, antibioterapia poate fi administrată dacă infecția țesuturilor persistă și nu răspunde la măsurile igienice.

 

După această primă fază, starea parodontală și igiena pacientului sunt verificate după câteva săptămâni. Progresul bolii este verificat și se efectuează o sondare pentru a verifica adâncimea șanțului gingival. Dacă persistă unele pungi parodontale (șanțuri gingivale mărite, în care se strâng bacteriile care au capacitatea de a distruge gingia și osul), se trece la a doua fază de tratament.

parodontologie bistrita, tratament parodontoza bistrita, tratament parodontoza neomedica, neomedica

Sunt oferite mai multe opțiuni de tratament, inclusiv intervenții chirurgicale. Uneori este necesar să efectuați o intervenție chirurgicală de curățare și sterilizare a pungilor parodontale și reatașare a gingiei de os.

 

În cazuri mai avansate, de pierdere osoasă, va fi posibil să se efectueze intervenții chirurgicale regenerative, pentru corectarea defectelor osoase create de parodontită.

În alte cazuri nu va fi posibilă regenerarea acestor defecte și se vor efectua intervenții chirurgicale în care osul este remodelat și, dacă este necesar, și gingia.

 

După această fază chirurgicală, dacă este necesar, va fi efectuată o fază de restaurare. În acest moment pot fi plasate implanturi, proteze, poate fi inițiat un tratament ortodontic sau pot fi adoptate alte opțiuni de tratament adecvate fiecărei situații individuale.

parodontologie bistrita, tratament parodontoza bistrita, tratament parodontoza neomedica, neomedica

Tratamentul laser la Neomedica

Neomedica efectuează tratamente parodontale laser, pentru rezultate de maximă eficiență.

 

Laserul dentar este unic, deoarece poate fi folosit ca instrument chirurgical, fără unele efecte chirurgicale de rutină, dar nedorite.

 

Laserul oprește sângerarea și sigilează terminațiile limfatice și nervoase, eliminând astfel inflamația și disconfortul obișnuit care sunt asociate cu inflamația.

 

 • Beneficii estetice

Laserul cu diodă este folosit foarte mult pentru a remodela cosmetic arhitectura gingiilor. În multe cazuri, suntem capabili să îndepărtăm porțiuni de țesut care acoperă structura sănătoasă a dinților, prelungind astfel dinții, reducând cantitatea de gingie vizibilă în timpul zâmbetului. În alte cazuri, laserul este utilizat pentru a crea simetrie, echilibrând țesuturile gingivale care sunt nealiniate vizual, în plan orizontal.

parodontologie bistrita, tratament parodontoza bistrita, tratament parodontoza neomedica, neomedica

 • Beneficii chirurgicale

Ca instrument chirurgical, laserul face incizii extrem de precise, fără sângerare.

 

Majoritatea pacienților raportează o reducere substanțială a durerii postoperatorii.

 

Eliminarea sângerărilor în timpul intervenției chirurgicale oferă medicului o viziune clară asupra câmpului operațional și reduce riscul de infecție pentru pacient. Acest lucru îmbunătățește foarte mult vindecarea, accelerând recuperarea pentru pacient.

 

 • Beneficii în desensibilizarea dinților

Intervențiile parodontale clasice determină sensibilizarea dinților, dar laserul are această capacitate simplă și eficientă de reducere și chiar eliminare a sensibilității dentare.

 

 • Beneficii asupra țesuturilor moi

Laserul începe, de asemenea, să fie utilizat în igiena dentară, cu rezultate excelente. Capacitatea laserului de a ucide bacteriile din buzunarele parodontale și de a elimina țesutul infectat are un potențial enorm, nu numai ca mijloc de a opri progresia bolii parodontale, ci și ca metodă rapidă de profilaxie.

parodontologie bistrita, tratament parodontoza bistrita, tratament parodontoza neomedica, neomedica

Conduita post-tratament

Succesul terapiei parodontale pe termen lung depinde de igiena orală menținută de către pacient, dar și de întreținerea profesională și de sfaturile profesioniștilor.

 

Post-tratament, este important să se efectueze regulat consulturi stomatologice, igienizări profesionale și detartraje, dacă este cazul,  pentru a se constata starea țesuturilor parodontale și a verifica dacă inflamația este controlată.

 

În acest fel se poate confirma menținerea rezultatelor obținute prin tratamentul parodontal, preveni reapariția bolii și detectarea timpurie a apariției unor noi leziuni parodontale pentru a le putea trata și informa pacientul cu privire la măsurile igienice care ar trebui luate pentru a evita recidivarea bolii parodontale.

parodontologie bistrita, tratament parodontoza bistrita, tratament parodontoza neomedica, neomedica

Neomedica îți reface sănătatea dentară prin următoarele manopere terapeutice de parodontologie

 

 • igienizare profesională și detartraj supra și subgingival;
 • augumentare osoasă sau gingivală;
 • chiuretaj în câmp deschis și închis;
 • regenerare tisulară ghidată;
 • imobilizarea dinților parodontotici;
 • tratamentul medicamentos al pungilor parodontale;
 • infiltrații gingivale cu substanțe biostimulatoare și vaccinuri antistreptococice.

parodontologie bistrita, tratament parodontoza bistrita, tratament parodontoza neomedica, neomedica

Programează-te pentru o consultație!

parodontologie laser bistrita, tratament parodontoza bistrita, parodontologie neomedica, neomedica