Îngrijirea dinților de lapte până la înlocuirea lor cu cei definitivi
Îngrijirea dinților de lapte până la înlocuirea lor cu cei definitivi – cel mai important pas ce poate fi făcut de părinți pentru o dentiție permanentă perfectă.
Dinții de lapte reprezintă una dintre cele mai mari preocupări ale proaspeților părinți, nevoiți să urmărească atent creșterea dentiției temporare a bebelușului și să îi asigure îngrijirea corectă.
Întregul proces începe de regulă în jurul vârstei de 6 luni, cu posibilitatea ca primii dințișori să își facă apariția încă de la 3-4 luni sau dimpotrivă, mai târziu de jumătate de an.
Chiar dacă vi se pare că e prea devreme este bine să începeți îngrijirea dinților copilului cât mai curând. Asta înseamnă chiar după erupția primului dinte de lapte, pentru a evita apariția cariilor dentare.
Dinții de lapte sunt la fel de importanți ca și cei permanenți, însă susceptibilitatea lor la procesele carioase este mai crescută. Dacă unii dinți de lapte se pierd prea repede, cei care rămân pot crește înghesuiți, lăsând prea puțin spațiu pentru ca dinții permanenți să crească drepți în interiorul arcadelor dentare.
O atenție deosebită trebuie acordată molarului de 6 ani care este un dinte definitiv cu caracteristici speciale. Acesta erupe în spatele dinților de lapte în jurul vârstei de 5-6 ani, fiind în majoritatea cazurilor neglijat în ceea ce privește igiena, fiind, pe nedrept, considerat a fi un dinte de lapte, eruptia sa neproducând eliminarea nici unui dinte temporar.
În seria măsurilor de prevenire a îmblolnăvirii acestui dinte (molarul de 6 ani), pe lângă o igienă riguroasă se înscrie și sigilarea dentară. Acest procedeu vizează „umplerea” șanțurilor și fosetelor cu material de sigilare fluid, transparent, alb sau colorat.
Astfel, suprafața ocluzală, sediul a peste 60-70% dintre cariile molarului de 6 ani, este protejată suplimentar, nemaiputând să fie accesibilă plăcii bacteriene și resturilor alimentare.
Lasă-ne un comentariu