Acest site folosește cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Mai multe informatii aici
OK
Articole   -   Pedodonție

Rolul menținătorului de spațiu și extracția prematură a dinților temporari

mentinatorul de spatiu, extractia dintilor temporari

 

Procesul de înlocuire a molarilor temporari și a caninilor are loc în intervalul 9-12 ani, reprezentând a doua și ultima parte a dentiției mixte-cu existența pe arcadă de la vârsta de 6 ani până la vârsta de 12 ani a dinților temporari, împreună cu dinții permanenți.

 

În urma acestei înlocuiri, premolarii (dinții permanenți), beneficiază de un spațiu suficient și de multe ori chiar în exces care le asigură o încadrare optimă pe arcadă.

 

Uneori, din cauza unor procese carioase extinse, molarii de lapte se distrug cu mult înaintea eliminiării lor fiziologice.

 

În aceste situații, molarul de 6 ani, dinte de completare ce există pe arcadă posterior de molarii temporari, va avea tendința să migreze spre anterior ocupând parțial locul acestora.

 

De ce ne-ar interesa aceasta?


Deoarece  atunci când premolarul secund este în sfârșit gata să erupă, își va găsi locul ocupat de molarul de 6 ani migrat spre anterior.

 

În aceste cazuri, fie premolarul nu erupe, rămânând inclus, fie erupe spre limbă sau spre obraz (în afara arcadei), rezultând o înghesuire dento-maxilară de gravitate variabilă, în funcție de timpul trecut de pierderea molarului de lapte până la erupția premolarului (succesorul său permanent).

 

Cum putem preîntâmpina aceste efecte nedorite?

 

Cu ajutorul controalelor periodice la medicul ortodont, mai ales în intervalul 6-12 ani, iar când acesta decide cu ajutorul menținătoarelor de spațiu.

 

Acestea reușesc să păstreze spațiul necesar erupției premolarilor, împiedicând migrarea spre anterior a molarului definitiv.

Lasă-ne un comentariu

Nu exista comentarii.