Detartrajul supra și subgingival
Detartrajul este una dintre cele mai populare proceduri medicale care constă în îndepărtarea tartrului de pe dinți și care ajută la prevenirea apariției cariilor dentare.
Există două tipuri de detartraj care se practică în prezent: manual și ultrasonic, fiecare având avantaje și dezavantaje.
Cu toate că este un procedeu simplu și nedureros, mulți pacienți îl ocolesc în igiena lor dentară, fiind influențați de temeri nejustificate care le pot afecta serios sănătatea dentară.
Tartrul sau piatra dentară este o problemă cu care se confruntă multă lume, nu doar persoanele care au o igienă deficitară.
Există zone și spații interdentare pe care nici periuța, nici ața dentară nu le pot curăța complet, devenind astfel un mediu propice pentru acumularea plăcii bacteriene, respectiv pentru formarea tartrului.
Primul semn al apariției tatrului este inflamarea gingiilor și sângerarea lor frecventă la periaj. Inițial acesta are o culoare alb-gălbuie care ulterior se schimbă în maro-negru din cauza alimentelor consumate și al tutunului.
Tartrul poate să apară atât la adulți, cât și la copii, de aceea detartrajul este un procedeu pe care toate persoanele trebuie să îl aibă în vedere cel puțin o dată la 6 luni, indiferent daca au sau nu probleme stomatologice.
Mitul conform căruia în urma detartrajului este afectată structura dintelui este fals, o igienizare profesională realizată periodic și corect ajută la menținerea unei sănătăți dentare și parodontale cu efecte benefice asupra întregului organism.
Vă așteptăm la control!
Lasă-ne un comentariu